Vijesti

OBJAVLJENA PROGNOZA, SMRZAVAT ĆEMO SE U MAJU: Evo šta nas čeka OVOG VIKENDA, OVO SE JOŠ NIJE DESILO!

Tokom predstojećeg vikenda veći dio Evrope zahvatiće talas izuzetno hladanog arktičkog vazduha koji će se zadržati sve do srijede, javlja “Vecernji.hr”.

Hladna masa arktičkog vazduha pogodiće ovog vikenda veći dio Evrope, javlja Severe Weather Europe.  Potencijalno opasan obrazac biće uspostavljen širom Evrope sa snažnim gornjim dijelom iznad Arktičke regije i Atlantskog okeana, što će da rezultira snažnim strujanjem izuzetno hladnog arktičkog vazduha na jugu preko zapadne i centralne Evrope.

Temperature će od 3. pa sve do 7. maja biti znatno niže nego što je to uobičajeno za ovo doba godine. Postoji i veliki rizik od jutarnjih mrazeva u dijelovima istočne, centralne i zapadne Evrope i Balkanskog poluostrva od nedjelje pa sve do srijede.

snijeg-ns

Postoji mogućnost da će na nekim područjima pasti i snijeg, s obzirom na to da će se arktička masa proširiti preko Alpa prema sjevernom Mediteranu i sjevernom Balkanskom poluostrvu uz jak hladni front.

SREDNJOROČNA PROGNOZA ZA BIH

Uz preovladavajuće oblaćno vrijeme sa kišom i pljuskovima tokom ove sedmice očekuje se i snijeg na višim namorskim visinama centralne Bosne. Veće sume padavina moguće su početkom sedmice i za dane vikenda. U odnosu na prošlu sedmicu temperature zraka bit će znatno niže, a u planinskim predjelima nije isključena i pojava mraza.

Jutarnje temperature zraka u Bosni prognoziraju se između 3°C i 8°C, a na jugu zemlje do 11°C. Maksimalne dnevne temperature očekuju se između 9°C i 15°C, a na jugu zemlje do 20°C. 

U periodu od 06. do 08. maja, prognozira se stabilnije, sunčanije i nešto toplije vrijeme u odnosu na predhodni period. Sredinom sljedeće sedmice ponovo se očekuje kiša i pljuskovi na prostoru Bosne i Hercegovine. Intezivnije padavine moguće su na jugu zemlje.

Jutarnje temperature kretat će se u rasponu od 6°C do11°C a maksimalne dnevne između 14°C i 18°C u Bosni, a u Hercegovini do 22°C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *